söndag 29 september 2013

Vecka 40

Imorgon tisdag brandövning i falkenberg, ta på er oömma kläder.
På onsdag 12:30 skoljoggen 5 km
på fredag matte 5:an

söndag 22 september 2013

torsdag 12 september 2013

Bikarbonats frallor

Jag jobbade med Linus och vi gjorde Bikarbonats frallor/bröd. Vi blanda samman alla de torra ingredienserna så som vetemjöl, Grahamsmjöl, Grovt rågmjöl, rågkross, vetekli, Vetegroddar, salt och till sist bikarbonat. Vi blandade alla de ingredienserna i en bunke tills allt var blandat tillsammans. När vi hade gjort det så tillsatt vi fil och sirap och blandade det. Vi smälte smör och penslade formarna med det smälta smöret och hällde sedan i smeten/degen i formarna och hade innen brödet i ungen i ungefär en halvtimma.

Klart!

Ingredienser:
1,5 dl Mjöl
0.5 dl Grahamsmjöl
1 dl Rågkross
2 msk Vetekil
2 msk Vetegroddar
2 krm Salt
1 tsk Bikarbonat
2.5 dl Fil
0.5 dl Sirap 



onsdag 4 september 2013

Scones

Jag och Emil har bakat scones. Först satte vi ugnen på 250 grader. Sen blandade vi i dom torra ingredienserna inklusive bakpulver. Sen la vi i margarinet i bitar så det skull bli lättare och fördela i degen. Vi hällde också filmjölk sist. Sen la vi den på bordet och knåda/blanda lite lätt eftersom vi tyckte det var svårt att blanda i skålen. Vi delade den i två delar och sen i fyra delar eftersom dom växer väldigt mycket i ugnen. Sen putade vi in dom i ugnen i tio minuter. KLART!

Jag tyckte vi lyckade riktigt bra!

 INGREDIENSER:
4 1/2 dl Mjöl
2 tsk Bakpulver
50 g Margarin
2 dl Filmjölk









Skillnaden mellan bakpulver och jäst är att man ska jäsa jästen före man sätter in det i ugnen medans när man använder bakpulver jäser det i ugnen istället.  Jäst finns i två olika former torrjäst och färsk jäst. Jäst är en svamp som vill ha socker i degen annars tar det längre tid för den att jäsa. Bakpulver behöver vätska för att den ska svullna, där händer det istället en kemisk reaktion.