måndag 24 oktober 2011

Hungerspelen

   Miljön i Hungerspelen är i en framtid där världen har brutit samman efter miljöförstöringar och krig. Kvar finns landet Panem, som består av det som i dag är USA. Panem är indelat i tolv distrikt och en huvudstad. Det är stora skillnader mellan distrikten. I distrikt tolv, där Katniss kommer ifrån, är det gruvdrift som gäller och nästan alla jobbar i gruvan som är mörk, smutsig och farlig. Varje distrikt har fått en speciell syssla som de ska ägna sig åt, och det finns distrikt som bara ägnar sig åt till exempel odling eller fiske. Människorna i distrikten lever ett mycket fattigt liv medan människorna i huvudstaden lever i en ofattbar lyx. Att det finns så ofantligt stora skillnader mellan huvudstaden och distrikten är viktigt för handlingen, för det är när det finns så skriande stora skillnader som längtan efter uppror föds.
   Författaren lägger vikt vid skillnaden i vad de äter på de olika platserna. I huvudstaden finns precis allt man kan tänka sig av mat och en hel del man aldrig kunnat tänka sig också, medan distrikten plågas av att ständigt befinna sig på svältgränsen. Katniss har hållit sin familj vid liv genom att smita utanför stängslet som omringar distrikt tolv och ägna sig åt att jaga och samla ätliga växter. Egentligen får ingen smita utanför stänglset, men eftersom allt fungerar så dåligt i distrikt tolv är strömmen ofta inte på i stängslet, så hon kan smita ut. Vildmarken utanför distriktet är fylld av faror och hon har fått lära sig hur man skyddar sig mot vilddjuren som finns där.
   Själva hungerspelen försiggår i en speciell miljö som är uppbyggd för att spelarna inte ska kunna fly och för att regimen ska kunna styra spelarna och händelserna. De använder högteknologi och filmar allt som händer till en dokusåpa alla i Panem måste titta på. Det är straffet för att de en gång har gjort uppror och regimen visar sin makt genom att tvinga distrikten att skänka en pojke och en flicka till spelen varje år. Miljön i spelen kan skifta, någon gång minns Katniss att de var i ett ökenlandskap och en annan gång har hon sett spelarna sitta och frysa ihjäl på något mycket kallt ställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar