måndag 31 oktober 2011

Betas bokblogg

Alla elever i 6B har fått en ny inbjudan via e-post till Betas bokblogg. Om du har lite tid över vore det toppen om du ville se till att lägga till dig som skribent där. Jag har skickat till den e-postadress du anmält dig till bloggen med, det vill säga alla har inte fått den till falkenbergsadressen.

Vi testar hur det går att göra enkäter på bloggen



Svara på frågorna!

fredag 28 oktober 2011

onsdag 26 oktober 2011

Läxa i engelska vecka 45

Onsdagen efter lovet ska du lämna in en text på engelska som berättar någonting om ditt lov. Det går bra att skriva i häftet eller på datorn. Om du skriver på datorn behöver du maila din text till mig, om du inte kan ta med ett usb-minne eller en utskriven text till skolan.

Begagnade leksaker

Som en del av kampanjen "Europa minskar avfallet" anordnar Varbergs och Falkenbergs kommuner insamling av begagnade leksaker till förmån för behövande barn. Insamlingen pågår fram till vecka 47. Vi i Beta tänkte hjälpa till med insamlingen, så om du har någon leksak du inte längre använder, kan du lämna in den till oss före vecka 47. För mer information gå till den här sidan.

måndag 24 oktober 2011

Hungerspelen

   Miljön i Hungerspelen är i en framtid där världen har brutit samman efter miljöförstöringar och krig. Kvar finns landet Panem, som består av det som i dag är USA. Panem är indelat i tolv distrikt och en huvudstad. Det är stora skillnader mellan distrikten. I distrikt tolv, där Katniss kommer ifrån, är det gruvdrift som gäller och nästan alla jobbar i gruvan som är mörk, smutsig och farlig. Varje distrikt har fått en speciell syssla som de ska ägna sig åt, och det finns distrikt som bara ägnar sig åt till exempel odling eller fiske. Människorna i distrikten lever ett mycket fattigt liv medan människorna i huvudstaden lever i en ofattbar lyx. Att det finns så ofantligt stora skillnader mellan huvudstaden och distrikten är viktigt för handlingen, för det är när det finns så skriande stora skillnader som längtan efter uppror föds.
   Författaren lägger vikt vid skillnaden i vad de äter på de olika platserna. I huvudstaden finns precis allt man kan tänka sig av mat och en hel del man aldrig kunnat tänka sig också, medan distrikten plågas av att ständigt befinna sig på svältgränsen. Katniss har hållit sin familj vid liv genom att smita utanför stängslet som omringar distrikt tolv och ägna sig åt att jaga och samla ätliga växter. Egentligen får ingen smita utanför stänglset, men eftersom allt fungerar så dåligt i distrikt tolv är strömmen ofta inte på i stängslet, så hon kan smita ut. Vildmarken utanför distriktet är fylld av faror och hon har fått lära sig hur man skyddar sig mot vilddjuren som finns där.
   Själva hungerspelen försiggår i en speciell miljö som är uppbyggd för att spelarna inte ska kunna fly och för att regimen ska kunna styra spelarna och händelserna. De använder högteknologi och filmar allt som händer till en dokusåpa alla i Panem måste titta på. Det är straffet för att de en gång har gjort uppror och regimen visar sin makt genom att tvinga distrikten att skänka en pojke och en flicka till spelen varje år. Miljön i spelen kan skifta, någon gång minns Katniss att de var i ett ökenlandskap och en annan gång har hon sett spelarna sitta och frysa ihjäl på något mycket kallt ställe.

söndag 23 oktober 2011

Veckobrev 44

DETTA HAR HÄNT:

Vi har haft brandövning i buss. Vi fick öppna dörrar med nödöppnaren.
I matte har vi repeterat inför ett prov.
Vi valde kamratstödjare och det blev Elise och Axel.
I hemkunskapen bakade vi kakor.
Matilda har gjort färdigt sitt katthus i slöjden. Linus Q har gjort färdigt sin smidesljusstake.

DETTA HÄNDER:
Vi ska äntligen få göra riktig mat i hemkunskapen, nämligen pasta och skinksås.
Matteprovet är på onsdag, precis som läxan i engelska. Glosorna ligger på nätet.

onsdag 19 oktober 2011

Elise och Moas saga

The carrot and super pumpkin!!! by BetaElise on Storybird

Stoggen och Erikas saga

Sagan om de två pojkarna by BetaAlexanderS on Storybird

Linus Q och Tildas saga

Leos best friends! by BetaLinusQ on Storybird

Alexander C och Celines saga

The witches by BetaAlexanderC on Storybird

Samuel och Amandas saga

The little rabbit! by BetaSamuel on Storybird

Max och Kevins saga

The Little Nerd! by BetaMax on Storybird

Linus A och Isaks saga

Paul the detective      Of Awesomeness by BetaLinusA on Storybird

Tobbe och Theodors första saga

Theodor And Tobias Meeting Zombie Steve by BetaTheodor on Storybird

Matilda och James saga

No girls! by BetaMatilda on Storybird

Tobbe och Theodors andra saga

Zombie Steve Returns! This Time With A Friend! by BetaTheodor on Storybird

Dennis och Elliots saga

The epic santa. by BetaDennis on Storybird

Axel och Emelies saga

Viking girl by BetaEmelie on Storybird

Emil och Simons saga

a little crazy story.. by BetaEmil on Storybird

måndag 17 oktober 2011

Tam drakriddaren

Tam är en pojke som är fattig. Han bor i en koja utanför första statsmuren. Han drömmer om att bli drakriddare. Hans kompis heter Indre och hon kom alltid med mat till honom när han bodde i sin koja. En dag så hörde han en röst som sa KOM, KOM TILL MIG! och sen så blev han sjuk sen så kunde han höra en drake som hette Sky och dom kunde prata med varandra i deras hjärnor.

Dvärgarna fråm terra Del 2

Kwo är en liten dvärg som bor i oasen under jorden och han leder rebellerna som gör uppror mot dem andra vanliga dvärgarna. Jag tror att han har grön som hudfärg. Jag tror att han har brunt hår. Jag tror och så att hans egenskap är snabbhet. han är väldigt snäll för att han är väldigt omtänksam och hjälper barnen med det ena eller det andra hela tiden..

söndag 16 oktober 2011

Veckobrev 42

Detta har hänt:
Gjorde paj i hemkunskapen. Prov i So om klimatet. Par fotboll och brännboll i idrotten.




Detta händer:
Bussutrymning på torsdag. Språkläxa och engelsk till onsdag.

Where birds can take you

Where birds can take you by okomemia on StorybirdNow it's your turn to publish your English fairytales. You go to your fairytale in "Storybird" and above it you can see a link called "Embed & badges". Press that link. To the right of your fairytale you see a code. Copy the  code and paste it in our blog. Don't forget to tag it "English".

torsdag 13 oktober 2011

Länk till blogg om svenska

Här är en blogg som beskriver det svenska språket ur en engelskspråkig persons perspektiv. Bitvis mycket rolig!

Expert på att rodna.

Jag håller på och läsa Expert på att rodna,
Den handlar om en tjej som heter Natalie man får inte veta hur hon ser ut riktigt men
hon och hennes mamma kommer från chille och hennes mamma har mörkt hår så tror jag
att Natalie också har mörkt hår, Hon är en ganska känslig person och tar alltid hennes bästa kompis Maja i första hand som hon tvingas flytta i från, Hon tänker oftast på vad hon gör men det kan endå gå lite snett i bland, Hon vet inte riktigt vad hennes känslor vill i denna boken särskilt inte om hennes "bror" Jerker hon vet inte riktigt om det kommer hända något med dom eller inte.Hennes mamma Lucia värkar tycka om Bo.
Bo jerkes pappa och Lucias nya kille, Natalie gillar inte Bo så mycket men hon börjar lära sig vad han är för person. Men han kan bli lite för mycket i bland. Och då går Natalie igång direkt.

I morgon när kriget kom.

Jag ska prata om Homer, en av huvudpersonerna i boken. Boken handlar om sju ungdomar som kommer till baks från en campingtur ute i bushen och gör en fasansfull upptäckt; husen är tomma, djuren döda, strömmen borta och telefonerna ur funktion. Efter ett tag förstår de vad som har hänt - deras hemstad har ockuperats av fiende soldater. Ungdomarna drar sig till baka till en dalgång kallad "Helvetet" där de bildar en gerilla grupp för göra motstånd mot ockupationsmakten och ta tillbaka vad som är deras. Homer är en stor kille från grekland som bor i Australien. Han är smart men visar det inte. Han brukar ofta smita från lektionerna om han tycker det är tråkigt. På rasterna brukade han leka en lek som han och hans vänner kallar "Grekist roulett". Det går ut på att turas om att springa in i ett fönster med huvudet före och den som först tar sönder fönstret får betala för det. När de förstod att kriget hade kommit till dem förändrades han väldigt mycket. Han tog tag i det hela och ses som ledaren i deras gerilla grupp. han är stark, smart, lite dumdristig och omtänksam. Han vet vad som krävs för att överleva och ta tillbaka sin hemstad.

Expert på att rodna

Natalie är en lång och smal tjej med mörkt halvlångt hår. Hon och hennes mamma står väldigt nära varandra. Natalies pappa är död, Natalie har aldrig träffat honom. Nu ska Natalie och hennes mamma flytta till gården Norregård där Bo och Jerker bor. När Natalie börjar den nya skolan träffar hon My, en liten tjej som alltid blir mobbad. Natalie tycker egentligen synd om henne men Natalie dras till Ira och dom coola tjejerna. Jag tror att Natalie saknar sina gamla vänner från stan ganska mycket men hon vänjer sig snabbt. Jag tror att Jerker bidrar med lite tröst i början. Natalies mamma Lucia är ganska bestämd och kan komma med en del lustiga kommentarer ibland men hon är också väldigt snäll. Natalie är lite blyg av sig men redan efter några dagar tycker jag att hon har anpassat sig till den nya miljön. På gården Norregård får Natalie en egen häst och allt är bra tills Lucia och Bo åker på semester och Jerker kommer med idén att ha en föräldrafri fest.

tisdag 11 oktober 2011

Viktigt meddelande

Promenaden är flyttad till torsdagen två veckor senare, alltså vecka 43, eftersom de fina priserna har blivit fördröjda. Just den här torsdagen behöver ni alltså inte vara klädda för utevistelse. Beta gör en pudel och ber om ursäkt för desinformationen.

måndag 10 oktober 2011

Harry Potter och Dödsrelikerna

Jag ser harry som en 17 åring med fina kostymer och runda glaögon. Han och hans vänner Ron och Hermione måste förgöra ondskans herre/Voldermort men innan de kan göra det måste de hitta alla horrokruxerna, som bevarar en bit av Voldermorts själ. Under tiden som de letar så börjar Harry känna för Ginny. Harry och hans vänner måste fly och tänka för att klara sig medans alla han känner plågas och dödas. Ron börjar också känna någonting mellan Harry och Hermoine. Ministeriet börjar falla och Hogwarts förstörs allt det här händer...Utan att mugglarna vet någonting.

stormvarning

Alex rider vaknar mitt i natten när ringklockan ringer han öppnar dörren och där står en man från polisen dom sa att hans farbror var död. dom sa att han var död i en bilolycka. men det trodde inte alex på så han försökte ta reda på om det var ett mord. och i så fall vem som mördade honom. och den enda som tycks hjälpa alex var städerskan. men om Ian(alex riders farbror) var död skulle hon inte få nån lön. då skulle hon få flytta hem till sina föräldrar. det är så Alex riders äventyr börjar. han har blont hår och det är kort och fint han har bruna ögon. jag tror han är en slags slagskämpe. för hans farbror har tränat honom i allt kan man tro. och han är ganska muskulös med det menar jag att han är rätt stark. Han är i medellängden. Han hr nog inte så många kompisar för det är ingen som frågar vart han är när han åkte till MI6. han har nog simmat och hållit andan väldigt länge för under boken simmade han jättelångt under vattnet.

















söndag 9 oktober 2011

Veckobrev 41

DETTA HAR HÄNT:

I idrotten har vi sprungit tre kilometer på tid, på högst 30 minuter. Alla klarade det!
Vi hade vårt första SO-prov i fredags om världens geografi. Vi tror att många hade alla rätt.
När vi läste i svenskan om "Hungerspelen" fick vi måla bilder till. De som blev färdiga hänger på väggen.
De som är klara med svepfaten i slöjden får göra vad de vill. Matilda gör ett hus till sin katt och Linus Q gör en ljusstake i smide.

DETTA HÄNDER
På fredag är det dags för nästa prov i SO. Se tidigare inlägg i bloggen för att veta vad du ska göra.
På torsdag ska vi gå en Betatipspromenad med fina priser. Vi kommer gå oavsett väder, så se till att du har rejält på dig, både på kroppen och på fötterna.
Tills på onsdag har vi en specialläxa i engelska och det ligger på bloggen vad du ska göra.

tisdag 4 oktober 2011

Läxa i engelska till vecka 41

Läxan till vecka 41 är en övning i att prata på engelska. Du ska prata i 60 sekunder om ett djur, vilket som helst. Du kan ha med dig någonting som hjälper dig att säga mer om djuret, såsom en bild, ett redskap eller ett kärt minne från just det djuret. Texter är bannlysta, du få inte läsa upp någonting. Du kommer att få berätta för en klasskompis i taget om ert djur, så det du säger kommer du att få säga många gånger.

måndag 3 oktober 2011

So-prov

För kännedom. 6b har 2 prov = Inlärningstillfälle på G .....6b,s Hemsida?

7/10 Inlärningstillfälle "Världskartan" = Kunna sätta ut så många av nedanståenda platser som möjligt på blindkarta.

Världsdelarna (7 st)
Världshaven (Stilla havet, Indiska Oceanen, Atlanten, Ishavet)
Världsbergen (Klippiga Bergen, Anderna, Alperna, Atlasbergen, Uralbergen, Himalaya)
I Valfri flod per världsdel
2 Valfria Städer per världsdel

Eleverna har gjort "egna världsdelskartor" som de kan ta hem och öva på. CA 50 min pluggtid finns på So lektion.

14/10 Geografiska grundbegrepp Även här kommer 6b att få ca en timmes "tvångs pluggtid" på so lektion.


Förklara begreppen

• Vattnetskretslopp
• Växthuseffekten
• Ordet Geografi
• Vad är golfströmmen, hur påverkar den Sverige nu och farhågor inför framtiden?
• Vad är ett klimat, varför har vi olika klimat på jorden
• Varför uppstår vulkanutbrott/jordbävningar
• Vad är växthuseffekten? Vad har den med Geografi att göra?
• Varför har vi olika årstider?

söndag 2 oktober 2011

Veckobrev 40

Detta har hänt: Elevens val Måndag tisdag och onsdag. Redovisningar på onsdagen.
Lediga torsdag och fredag.

Detta händer.Läxa engelska till onsdag.