tisdag 28 februari 2012

English novels

Vi ska läsa engelsk skönlitteratur och bearbeta den enligt sätt vi kommer överens om när vi gemensamt skriver LPP:n. Om det inte finns någon bok som faller dig på läppen bland dem vi har, kanske du kan hitta något på följande länkar: Här finns enklare berättelser och här finns mer omfångsrika.

söndag 26 februari 2012

Veckobrev 9

DETTA HAR HÄNT:
Elliot har varit på utflykt till Torpa Stenhus och så var det stängt. Max har varit på Stommen. Elliot, Dennis. Linus A och Elliots småbröder håller på att göra en ny film. Dennis har sett filmen "V for Vendetta". Emil har träffat en kompis och sovit över hos James. Matilda och Moa har varit och badat i Halmstad och då var det ett slags disco där. Affären i Ätran har öppnat igen och nu heter den Handlar'n. Stoggen, Axel och Simon har byggt en koja. Elise har varit i Branäs och åkt skidor. Snön är nästan borta. Hurra!

DETTA HÄNDER:
På torsdag åker alla sexor och åttor till Varberg för att se föreställningen "Pinnochio" på Teater Halland.

onsdag 15 februari 2012

engelska länkar

Det finns så många bra sidor på nätet om man vill träna på sin engelska. Här finns en där du kan träna ord på olika nivåer, här en annan där du utökar ditt ordförråd, här kan du träna grammatik. Vill du träna din läsförståelse och samtidigt lära dig om olika platser i Storbritannien, kan du följa den här länken.
Här kan du hitta hamburgerspelet, där du får hamburgare om du lyckas sätta ihop meningar och här kan du träna din förmåga att lyssna på engelska. Här finns en sida där du också tränar på att lyssna på engelska samtidigt som du tränar på klockan och tidräkning.
Här finns ytterligare en sida som tränar hörförståelse samtidigt som du lär dig något om London och här en till där du tränar hörförståelse samtidigt som du tränar på att göra jämförelser.
Här kan du träna på hur man bygger meningar i vanliga konversationer och det kan du även här.
Vill du ta del av intressanta nyheter kan du gå hit men det går också bra att ta sig hit. Är du allmänt vetgirig och vill lära dig mer om naturvetenskap kan du gå hit.

söndag 12 februari 2012

Veckobrev 7

DETTA HAR HÄNT:

Vi har svettats med nationella prov. De var inte så svåra och vi känner oss nöjda.
Vi har haft en ovanlig sorts slöjd som kallas för ritteknik. Man lär sig perspektiv och vyplacering.
På idrotten åkte vi skridskor.
En film såg vi på SO:n och den handlade om grekiska gudar i nutid.
På NO:n smälte vi snö och vi mätte temperaturen var 30:e sekund medan vi värmde den. Vi vägde den också före och efter. Vi gjorde ett diagram. Anna var borta så vi hade Kenth som vikarie.
I spanskan hade vi Steve som vikarie.

DETTA HÄNDER:

Nästa vecka är det sportlov. Vi är rätt nöjda med det.
Eventuellt är det idrottsdag i Ätran på torsdag.

onsdag 8 februari 2012

FATTA ELD!
Fatta eld är del 2 i en serie som heter hungerspelen.
Och i första boken handlar det om Kattniss och Peeta som blir valda till ett spel där dem går in 12 st. i en arena med skog och kommer ut en alltså ska dem döda varandra.
När dem är i arenan är det bara dem kvar till slut.
Då kommer Kattniss på ett knep så dom båda överlever.
Och i Fatta eld ska dom på sgerturne och dem ska från distrikt 11 till huvudstaden och till sist ska dem till distrikt 12.
I distrikt 11 i seger turnén får Peeta reda på att den här segerturnen är på liv och död.
Han fick veta att regimen är rasande på vad Kattniss gjorde inne på arenan för att dem båda skulle överleva.
och nu är Kattniss och Peetas familjer och kompisar i stor fara.
När dem är klara med segerturnen och ska lotta igen händer det mesta osannolika!

söndag 5 februari 2012

veckobrev 6

Detta har hänt: Vi har bytt platser.
Vi har börjat läsa boken, "kriget om källan"




Detta händer:Nationella prov i svenska, onsdag och fredag 8.00-11.00
Tisdag musik 8.00-8.50

torsdag 2 februari 2012

Inlästa böcker

Här kommer en fantastisk möjlighet för alla som tycker det är att lättare att lyssna på böcker än att läsa dem: 

  • Tal- och punktskriftsbiblioteket startade 2011 en tjänst som gör det möjligt för talbokslåntagare att själva ladda ner talböcker från Tpb:s katalog direkt till sin dator. 

  • För att man ska få tillgång till denna tjänst ska man bli talbokslåntagare och få en inloggning från Tpb. Om det är en person under 18 år måste målsman godkänna det avtal som man upprättar med Tpb. 
  • Talböcker (till skillnad från de kommersiella ljudböckerna) är producerade med stöd av upphovsrättslagen där framställning och användning regleras. Därför  ansvarar låntagaren för att böckerna inte sprids till obehöriga genom kopiering eller fildelning. Lånen är personliga och får inte användas av andra.

  • Hur gör man då för att få ett tillstånd? Jo, man tar kontakt med biblioteket och beställer en tid för genomgång med elev och målsman. Reglerna gås igenom, vi visar lite hur det praktiskt går till och vi gör en ansökan till Tpb. Sedan skickas inloggningsuppgifterna till eleven. Samtalet tar ca en halvtimme.

  • På Tpb:s hemsida www.tpb.se finns massor av information om talböcker och om egen nedladdning. I katalogen kan man också söka efter böcker som finns att ladda ned. De allra nyaste kommer inte i samma ögonblick som pappersvarianten så ibland får man vänta ett tag.
  • Inläsningarna är också lite annorlunda än de kommersiella ljudböckerna. De ska vara tydliga och neutrala.
  • Man kan säkert bli lite vilsen att ställas inför Tpb:s katalog med 90~000 titlar så man måste veta vad man vill läsa eller få boktips. 
  • Om man ska börja testa att lyssna på böcker så är det nog enklast att börja med de talböcker och ljudböcker som finns att låna.